اختلال وسواس فکری– عملی چگونه توسعه پیدا میکند؟
تحقیقات نشان میدهند که 90درصد از مردم افکاری مشابه با افکار مشکل زا در افراد وسواسی را دارند. با این حال به نظر میرسد افراد مبتلا به اختلال
وسواس
نسبت به افراد عادی بیشتر از این افکار رنج میکشند. در اکثر موارد افکاری که موجب نگرانی مبتلایان به اختلال وسواس را فراهم میآورد، برخلاف باورها و ارزش های آنها است. به عنوان مثال، یک فرد بسیار مذهبی از این میترسد که کفر بگوید، یا یک مادر پرمحبت میترسد که به فرزندش آسیب برساند.
از آنجایی که افراد مبتلا به وسواس از افکار خود رنج میبرند، سعی می کنند از این افکار اجتناب کنند. اغلب سعی می کنند جلوی افکار را بگیرند. مشکل اینجا است که هر چه بیشتر تلاش کنید به یک چیز فکر نکنید، در نهایت بیشتر به آن چیز فکر خواهید کرد. می توانید امتحان کنید: سعی کنید در یک دقیقه آینده به «فیل سفید» فکر نکنید. احتمال زیادی وجود دارد که اولین چیزی که به فکر شما میرسد، همان چیزی باشد که سعی دارید به آن فکر نکنید- که همان «فیل سفید» است.
" />
زمانی که افراد متوجه می شوند نمی توانند از افکار ناراحت کننده اجتناب کنند، راههای دیگری را برای کاهش اضطراب امتحان می کنند. ممکن است برخی رفتارها را انجام دهند، از قبیل شست وشو زیاد یا گفتن یک ذکر خاص. این کار معمولاً باعث کاهش اضطراب میشود. متاسفانه این آرامش موقتی است و به زودی باید این عمل را مجدداً انجام دهند تا احساس بهتری داشته باشند. به زودی آن عمل تبدیل به وسواس عملی خواهد شد.
درمان
بسیاری از افراد می توانند از پس وسواس های خود بربیایند و پیش از شدت گرفتن علائم، جلوی آنها را می گیرند. ولی در برخی از موارد، اختلال شدت می گیرد و فرد قادر نیست به تنهایی از پس آنها بربیاید. در چنین مواردی مراجعه به یک متخصص بسیار مفید است. درمان اختلال وسواس به دو صورت انجام می-شود: درمان دارویی و روان درمانی. داروهایی که بیشترین تاثیر را بر اختلال وسواس میگذارند موجب افزایش سطح سروتونین در مغز میشوند. روانپزشک شما میتواند داروی مفید برای شما را تجویز کند. توصیه می شود که دارودرمانی به همراه روان درمانی مورد استفاده قرار گیرد. برای برخی از بیماران، ترکیب دارودرمانی و روان درمانی بهترین نتیجه را به همراه دارد.
افراد مبتلا به اختلال وسواس از این می ترسند که اگر به افکاری که از آنها میترسند فکر کنند و هیچ وسواس عملی انجام ندهند، اضطراب در آنها بیشتر و بیشتر خواهد شد، و نمی توانند این اضطراب را تحمل کنند. اغلب میترسند که دیوانه شوند. روان درمانی به شما کمک میکند تا بیاموزید میتوانید اضطراب را بدون استفاده از وسواس عملی کنترل کنید. شما راهبردهای شناختی از قبیل روش متفاوت فکر کردن را میآموزید که میتوانند به شما کمک کنند اضطراب کمتری داشته باشید. همچنین می آموزید اگر به جای این که از ترسهایتان اجتناب کنید، با آنها روبرو شوید، از بین خواهند رفت. شاید باور این موضوع سخت باشد، ولی حقیقت دارد. درمانگر به شما کمک می کند تا به تدریج با چیزهایی که از آنها میترسید روبرو شوید، تا جایی که به این اعتماد به نفس برسید که میتوانید بدون استفاده از
وسواس های عملی
با ترس های خود روبرو شوید.
تحقیقات نشان می دهد بالغ بر 80 درصد افرادی که از روان درمانی برای ا
ختلال وسواس فکری
–عملی استفاده می کنند، بهبود متوسط تا زیاد را نشان خواهند داد. معمولاً افراد حتی پس از درمان، افکار وسواسی گاه و بیگاه و میل به آئین مندی خواهند داشت. با این حال، بیماران احساس کنترل بسیار بیشتری دارند و قادر هستند از زندگی خود لذت ببرند. تحقیقات همچنین نشان میدهند حس خوب افراد حتی پس از خاتمه درمان نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
توجه:
پژوهشی تحت نظارت
اساتید روانشناسیدانشگاه علامه طباطبائی در حال اجرا است که به درمان این اختلال می پردازد؛ چنانچه افرادی را می شناسید که به این اختلال مبتلا هستند، می توانید برای شرکت در این پژوهش به ما معرفی کنید. شرکت در این پژوهش رایگان خواهد بود. برای آشنایی بیشتر با شرایط شرکت در پژوهش به آدرس @vasvaasi مراجعه کنید و یا با شماره زیر تماس بگیرید:
مرکز مشاوره بیدار (با مدیریت دکتر محمود گلزاری): 66414300 (ظرفیت محدود است)
در مورد علل به وجود آمدن وسواس و راههای پیشگیری از آن نیز در مطالب آینده بیشتر صحبت خواهیم کرد.